czwartek, 27 sierpnia 2009

pomidorowy ekspress

Czas na jakiś przepis autorski:)
Mam dwie ulubione ekspresowe zupy (nie mylić z instant, brrrrr...)
Jednej nauczyła mnie N. i cała moja rodzina jest jej za to wdzięczna, ale o tym przy innej okazji.

Druga podpatrzona przeze mnie w, niestety już nieistniejącej, restauracji PRAVDA. Zupa krem pomidorowy. Oczywiście zamiast przecieru pomidorowego można użyć świeżych pomidorów, ale tych naprawdę smacznych, jędrnych, dojrzałych.



W garnku podgrzewamy kartonik (250ml) przecieru pomidorowego z łyżką dobrej oliwy i sokiem z połówki pomarańczy. Przyprawiamy pieprzem i, jeśli jest za kwaśne, odrobiną cukru. Gotujemy aż zabulgocze. Odstawiamy z ognia i posypujemy parmezanem i listkami bazylii. Świetnie smakuje z grzankami z ciemnego pieczywa. (porcja na 2 osoby)

Łatwizna, prawda?
No i wszystkie składniki dostępne u nas przez cały rok!

Brak komentarzy: