sobota, 31 października 2009

jak w restauracji

Czasami lubię celebrować.
Poczuć się w domu, jak w restauracji.
Nastrojowa muzyka
Piękna zastawa.
Dobre wino.
A na koniec - nikt nie przychodzi z rachunkiem:)



łosoś w czerwonym pesto na sałacie francuskiej
/przepis autorski
porcja dla 2 osób/



ryba:
400g świeżego łososia
2 łyżki czerwonego pesto*
sok z połowy cytryny

sałata:
pół sałaty lodowej
gruszka (może być z kompotu)
10 czarnych oliwek
garść orzechów włoskich
ser rokpol

sos do sałaty:
2 łyżki oliwy
2 łyżki wody
1 łyżka balsamico
1 łyżka
czerwonego pesto
1 ząbek czosnku



Łososia skrapiam cytryną i na 1 godzinę wstawiam do lodówki.
Po wyjęciu, smaruję czerwonym pesto i na 20 min. wkładam do piekarnika nagrzanego do 170st.
Na ostatnie 5 min. dodaję również orzechy by się podprażyły.

Sałatę układam na talerzach, posypuję pokruszonym rokpolem, orzechami, cząstkami gruszki i oliwkami. Polewam sosem i odstawiam na 15 min.

Kawałki upieczonego łososia układam na sałacie.
Podaję z pieczywem.

Smacznego!





* użyłam Pesto Rosso firmy Baresa (z Lidla, 185g za 4.99zł!). W jego skład wchodzą: suszone pomidory, orzechy nerkowca, pecorino romano, oliwa, czosnek i bazylia.
Podobnie, jak w przypadku pesto zielonego, o którym pisałam TU, używam go do sosów, makaronów, mięs i ryb a także, jako pasta na kanapki.
Gorąco polecam!

2 komentarze:

Tre sorelle pisze...

o matko:) a co będzie w czwartek:)

paulaso pisze...

Kurczak po prowansalsku:)
Do zobaczenia!