Dla tych, którzy najbardziej ze wszystkiego lubią kruszonkę.
Dla tych, którzy nie raz dostali po łapach za wyjadanie jej z ciasta.
Crumble to spełnienie ich marzeń.
To kruszonka sama w sobie.
To istota kruszonki.
Chrupkie, słodkie, zapieczone...
crumble z płatkami owsianymi
/przepis odnaleziony w starym zeszycie/
3 jabłka
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
kruszonka:
150g mąki pszennej
50g płatków owsianych
3 łyżki cukru pudru (lub kryształu)
100g masła (lub margaryny)
Składniki kruszonki zagniatam.
Obrane jabłka kroję w talarki i układam na wysmarowanej masłem blasze.
Posypuję cukrem i cynamonem.
Przykrywam kruszonką i zapiekam przez 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st.
Jem ciepłe z bitą śmietaną lub lodami.
Przepis sprawdza się z wieloma różnymi owocami i bakaliami.
Owoce przed zapieczeniem można skropić alkoholem lub sokiem z cytryny.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
2 komentarze:
to dla mnie
najbardziej z ciast z kruszonką lubię kruszonkę.. :-)
Lubię "owoce kompotowe" pod crumble. Hmmm... dawno nie jadłem
Prześlij komentarz