niedziela, 7 lutego 2010

crumble

Dla tych, którzy najbardziej ze wszystkiego lubią kruszonkę.
Dla tych, którzy nie raz dostali po łapach za wyjadanie jej z ciasta.
Crumble to spełnienie ich marzeń.
To kruszonka sama w sobie.
To istota kruszonki.
Chrupkie, słodkie, zapieczone...




crumble z płatkami owsianymi
/przepis odnaleziony w starym zeszycie/

3 jabłka
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

kruszonka:  
150g mąki pszennej
50g płatków owsianych
3 łyżki cukru pudru (lub kryształu)
100g masła (lub margaryny)


Składniki kruszonki zagniatam.
Obrane jabłka kroję w talarki i układam na wysmarowanej masłem blasze.
Posypuję cukrem i cynamonem.
Przykrywam kruszonką i zapiekam przez 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st.
Jem ciepłe z bitą śmietaną lub lodami.



Przepis sprawdza się z wieloma różnymi owocami i bakaliami.
Owoce przed zapieczeniem można skropić alkoholem lub sokiem z cytryny.

Smacznego!

2 komentarze:

asieja pisze...

to dla mnie
najbardziej z ciast z kruszonką lubię kruszonkę.. :-)

Mich pisze...

Lubię "owoce kompotowe" pod crumble. Hmmm... dawno nie jadłem